søndag 30. mai 2010

4-retters middag. Sjømat er deilig!


Ja dette er verdt et blogginnlegg!!  
Jeg og 4 venninner har en mat-og-vin-klubb, her er målet å lage nye retter vi ikke har smakt før med dertil godt egnet drikke.
Vi møtes ca 5 ganger i året, og vi lager maten sammen. Dette begynte vi med for snart 10 år siden.
For første gang hadde vi denne gangen med våre bedre halvdeler, det var utrolig hyggelig!

Kamskjell med avokadokrem, servert på seng av feltsalat
til 6 personer
6 store kamskjell
1/2 ts salt
1 ss smør
1 krm nykvernet sort pepper

Krem:
2 avokadoer
3 ss crème fraîche
2 krm salt
2 ts presset sitronsaft
1 krm nykvernet sort pepper

Tilbehør:
feltsalat

Slik gjør du:
1. Avokadokrem: Skrell, kjern ut og grovhakk avokadoen.
2. Kjør avokado, crème fraîche, salt og sitronsaft sammen til en krem. Smak til med pepper. La remen stå kjølig frem til servering.
3. Smelt smøret i en liten stekepanne. Krydre kamskjellene med salt, og stek dem i ca. 30 sekunder på hver side. Ta kamskjellene umiddelbart opp av pannen.
4. Krydre skjellene med nykvernet sort pepper. Server dem på en seng av avokadokrem og litt feltsalat.
Oppskrift hentet fra "Spisbedre"
Helt herlig!!

Akevittflamberte scampi
"Jeg får en barnslig glede av å se mat brenne, og selv om noen mener det er helligbrøde å la dyr, norsk alkohol fordampe på denne måten, så mener jeg at det er verdt det. Dette er en fin forrett som bygger ei bru mellom den trauste norske akevitten og trendy asiatiskinspirert mat, uten å falle i crossoverfella. (Skjønte du ingen ting av denne setningen, så er det helt greit. Det taler til din fordel, faktisk.)" Fra Dagbladet
Forrett til 4:
12 rå scampi med skall
1 rød chili
1 fedd hvitløk
2 ss frisk koriander
Salt
½ dl akevitt
En klem fra en lime
Olivenolje
Evt. litt sesamolje

Hell akevitt i en bolle.
Skjær et lite snitt bak i ryggen på scampiene og legg dem oppi akevitten.
La ligge i 15 minutter, gjerne mer.
Knus hvitløk. Ta ut scampiene. Gni litt hvitløk og salt i kuttåpningen.
Finhakk chili.
Varm olje i en panne. Stek chili og scampi i panna på middels høy varme i 2 - 3 minutter.
Hell over akevitten og tenn på. La brenne ut.
Hvis du er barnslig som meg, kan det være gøy å gjøre det ved bordet.
Strø over koriander, press over litt limejuice, hell over litt mer olje (gjerne en god olivenolje, eller noen dråper sesamolje) og server.
Pass på å få med saftene fra panna.

Fiskesuppe med appelsinaîoli
til 6 personer
400 g fersk laksefilet
400 g hvit fiskefilet, f.eks. sei eller torsk
1 ts salt
2 bokser blåskjell i vann (à 225 g)
400 g potet
1 liten fennikel (ca. 200 g)
1 stor løk
2 hvitløkfedd
2 ss olivenolje
1 ts tørket timian
1/2 ts hele fennikelfrø
200 g grillet paprika på glass
1 boks passerte tomater (400-500 g)
2 dl tørr hvitvin
1 ss hummerfond
1 1/2 liter vann
2 hønsebuljongterninger
1/2 ss salt
2 dl crème fraîche
1 dl presset appelsinsaft

Aïoli:
3 eggeplommer
1 lite hvitløkfedd, presset
2 ts hvitvinseddik
3 dl rapsolje
4 krm salt
1 ts finrevet appelsinskall

Tilbehør:
frisk timian

Slik gjør du:
1. Aïoli: Pisk eggeplommer, hvitløk og eddik sammen. Tilsett oljen i en tynn stråle under kraftig pisking. Smak til med salt og appelsinskall. Dekk til, og la aïolien stå kjølig frem til servering.

2. Suppe: Skrell og skjær potetene i terninger. Rens og strimle fenni­kelen. Skrell og hakk løk og hvitløk. Stek potet, fennikel og løk i en vid kjele i ca. 5 min under omrøring.

3. Tilsett hvitløk, timian og fennikel­frø. La alt steke i 2-3 min under omrøring. Grovhakk ­paprikaen. Ha paprika, tomater, vin, fond, vann, buljongterninger og salt i kjelen.

4. La suppen putre ved svak varme under lokk i ca. 30 min. Blend suppen med en stavmikser. Tilsett crème fraîche og appelsinsaft.

5. Skjær fisken i mindre biter. Krydre den med salt. Hell fra laken på blåskjellene. Ha fisk og blåskjell i suppen. La det trekke i ca. 2 min. Smak ev. til suppen med salt.

6. Server med aïoli og timian.
Hentet fra "Spisbedre"
Maitrifli med ricotta og bær
til 6 personer
1 marmorkake, eller ½ sukkerbrød + 3 store sjokolademuffins
2 dl sitruslikør
2 dl vann
1 dl + 1 dl melis
400 g ricotta

Bær:
300 g blandede bær, f.eks. jordbær, bringebær og ­blåbær
1 dl hylleblomstsaft, f.eks. Søbogaard (vi brukte eplesaft, det fungerte også fint)
2 dl vann (pga eplesaften brukte vi ikke vann)

Tilbehør:
200 g ristede blandede nøtter, f.eks cashew og valnøtter

Slik gjør du:
1. Kok opp likør, vann og 1 dl melis. La det avkjøle. Riv sukker­brød og muffins i større biter, og legg bitene i en vid form. Fordel likørmarinaden over kakebitene, og la det stå og trekke i ca. 20 min.

2. Legg bærene i en vid form, og hell saft og vann over. La det stå og ­trekke i ca. 15 min.

3. Rør sammen ricotta og 1 dl melis. Fordel kakebiter, bær, ricotta og ­nøtter lagvis i 6 glass. Avslutt med et dryss nøtter når glassene er fulle.
Hentet fra "Spisbedre"

Dette kan jeg anbefale sykkevis og delt eller i sin helhet. Alt var helt fantastisk godt!
Ja, det var så godt at det gjorde vondt etterpå;-) Det ble for vanskelig å stoppe i tide:)
NAM! NAM! NAM! NAM!

4 kommentarer:

  1. Åhh dette ser utrolig deilig ut :)

    SvarSlett
  2. Takk og det kan jeg love deg at det var også, swimzy:) Anbefales!! Heidi

    SvarSlett
  3. Jeg vil har mer! Mer sommermat fra deg! Har en hilsen til deg i bloggen min også :-)

    SvarSlett
  4. Å, så koselig Hege!! Jeg har tatt litt bilder i det siste...men med disser fantastiske soldagene får jeg ikke satt meg ned med bloggen. I morgen er det spådd dårligere vær :( Da kan jeg lage et nytt innlegg:) De travle dagene før sola kom, "ødela" for kreativiteten...ikke mye bloggmat å spore en tid. Men nå!!! I'll be back!! Hehe:)

    SvarSlett

For å få lagt til kommentar må du huske å velge profil under. Hvis du ikke har noen profil og velger "anonym" så er det hyggelig om du skriver navnet ditt under!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails