søndag 3. januar 2010

Fiskegrateng med potetmos

I følge Cappelen nye kokebok er det "mange fordeler med en grateng. Den er lett å gjøre i stand, og du kan bruke så vel enkle fiskerester som dypfryste fileter elelr eksklusiv sjøtunge." Oppskriften her er henten fra Cappelen og den er beregnet til 4 personer.

  • 600-700 g fiskefilet av f.eks. rødspette torsk, kolje eller sei (men jeg brukte laks)
  • Potetmos til 4 personer (hjemmelaget: 8-9 poteter kokt møre, stampes til mos, ha i litt smør og passe med melk slik at du får den tykkelsen du ønsker, smak til med salt)
  • 1 eggeplomme
Gratengsaus
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 2 dl fiskebuljong av terning, eller kraft fra fiskekokingen
  • 2 d crème fraîche eller kremfløte
  • 2 krm (kryddermål) salt, 1/2 krm hvit pepper
Først min lettvinte variant, så Cappelens detaljerte:) Jeg har laks i midten på en ildfast form (det er rester etter en helstekt halv laksefile (benfri med skinn)). Lager potetmos og gratengsaus etter anvisningen under. Legger potetmosen langs kanten i formen, heller på gratengsausen. Så setter jeg formen midti ovnen på 225 grader i 20 minutter, og håper dette blir nam :-*

 Sett stekeovnen på 225 grader. Kok filetene i ovnen  i en ildfast form (den er ferdig når fisken er ugjenomskinnelig i kjøttet). La de renne av. (Eller ta restene fra den stekte ørretfileen slik jeg gjør).
 Bland potetmosen med en eggeplomme og ha den i en sprytepose/plastpose (klipp hull). Smelt smør til sausen i en stor kasserolle. Tilsett melken og rør godt. Spe med fiskebuljong litt om gangen, visp slik at det ikke blir klumper. Visp inn crème fraîche eller fløte og la sausen putre i noen minutter. Salt og pepre.
 Du kan smaksette sausen med f.eks. 1) 2 ss kaviar + 2 ss hakket dill, 2) 2 ss dijonsennep + 2 ss hakket gressløk, 3) 3 ss revet parmesanost, 4) 1 dl grovhakkede reker + 1 ss hakket dill, eller 5) 2 ss hakket ansjos + 2 ss hakket persille.

 Smør den ildfaste formen. Sprøyt potetmosen rundt kantene i jevne striper. Hell litt saus i bunnen av formen og legg i de godt avrente fiskefiletene i et jevnt lag. Hell resten av sausen over fisken.
 La formen stå midt i ovnen i ca 20 min til gratengen har fått fin farge og blitt gjennomvarm.
 Hvis gratengen er gjort i stand på forhånd og oppbevart i kjøleskap, bør den tas fram 30 min før gratinering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

For å få lagt til kommentar må du huske å velge profil under. Hvis du ikke har noen profil og velger "anonym" så er det hyggelig om du skriver navnet ditt under!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails