lørdag 2. januar 2010

Nå er det tid for det mer magre og ikke-jule-mat for min del

I går var det taco, i dag ble det hjemmelaget pizza. Det er viktig å få i seg fiber! Derfor har jeg begynt å ha i halvparten sammalt hvete i pizzadeigen.
  • 4 dl hvetemel
  • 4 dl sammalt hvete
  • ca 3 dl lunkent vann
  • litt salt
  • gjær
Vi bruker ofte karbonadedeig og aspargis på halve pizzaen (det liker mor), bare ost eller med litt pølse på et lite hjørne (det liker barn) og resten med karbonadedeig og løk/champignon/ananas/evt salami (det liker far).

Derfor bør du bruke sammalt: Kostfiberer en fellesbetegnelse for karbohydrater. Kostfiber finnes i alle slags korn og kornprodukter, som i de sammalte melsortene, i havregryn, byggryn, frokostblandinger av helkorn, naturris og andre grove kornvarer.

Kostfiber stimulerer tarmfunksjonen. Dette er med på å redusere risiko for forstoppelse og divertikulose (utposninger i tarmveggen) og er positivt for å forebygge hemoroider og gallestein. Kostfiber fremmer de sunne bakteriene i mage- og tarmsystemet. Løselige fibre er gunstig for blodsukkeret og blodkolesterolet, og kan trolig også redusere risikoen for tykktarmskreft. Løselige fibre finnes særlig i havre, bygg, rug, linser, bønner og erter.

Det er viktig å få i seg nok fiber. En voksen person, bør ha et inntak på minst 25 til 35 gram fiber i kosten per dag. Voksne personer med et lavt energiinntak, spesielt kvinner og eldre, får ofte i seg for lite fiber. Fordelingen av kostfiber i norsk kosthold viser at 45 prosent kommer fra kornvarer, 20 prosent fra frukt og bær, 15 prosent fra poteter, 15 prosent fra grønnsaker og 5 prosent fra andre matvarer. For å få i seg nok fiber bør man spise grovt brød, gjerne bruke brød og korn til alle måltider og bruke mye grovt mel til hjemmebakst. Økt inntak av frukt og grønnsaker er også svært positivt for fiberinntaket.


Spis mer fullkorn/sammalt
"Fullkorn betyr at hele kornet brukes; skall, kime og kjerne. Kornet kan være helt eller bearbeidet, for eksempel knust, skåret eller malt til fullkornsmel. Fullkornsmel og ”sammalt” mel betyr det samme. Det er store forskjeller hvor i kornet de ulike næringsstoffene befinner seg, og for å sikre inntaket av fiber, vitaminer og mineraler bør en benytte hele kornet. En matvare må inneholde en minimumsmengde av fullkorn for at den skal kunne kalles et ”fullkornsprodukt”. Brød kommer i denne grovhetskategorien når over 50 prosent av melmengden er fullkorn, eller i følge Brødskala’n inneholder mellom 50-100 prosent sammalt mel, hele korn eller kli." Også fra http://www.brodogkorn.no/fordel-med-fullkorn/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

For å få lagt til kommentar må du huske å velge profil under. Hvis du ikke har noen profil og velger "anonym" så er det hyggelig om du skriver navnet ditt under!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails